Rammstein LIFAD

2010.10.16. 12:02

Mivel ma pont egy éve jelent meg a Liebe Ist Für Alle Da lemez, ezért bemásolom a régen megírt kritikámat róla!

Tényleg ott lesz a tovább mögött!

01 Rammlied: Nyitónótaként rakták be, és szerintem ez a legtökéletesebb kezdése az albumnak, hiszen ez arról szól, hogy csak a rajongókért csinálták meg ezt a CD-t, illetve, hogy ez a mi jutalmunk a türelmes várásért. Egyébként meg az első 4 sor tulajdonképpen mindent elmond:

 

"Aki higgadtan vár, az

 

Időben meg lesz jutalmazva.

 

Most a várakozás véget ért,

 

Kölcsönözzétek fületeket egy legendának.

 

RAMM - STEIN!"


 

02: Ich Tu Die Weh: Mekkora botrány lett ebből a számból. Hát igen, a szövege valóban gyönyörűre sikeredett!

"Szögesdrót a húgycsőbe


Húsodat sóba és gennybe forgatom"

Éppen ezért a Német Anyák Szövetsége be is tiltotta, szóval Németországban le is szedték a lemezről :) Mondjuk a klippje nem sikeredett annyira jóra, mint a Pussynak, hiszen ha a szöveg szerint csinálták volna meg, akkor megint hatalmas kritikákat kaptak volna. Amúgy maga a szám tetszik.

 

03: Waidmanns Heil: Hova kerültem? Valami csillagok háborújába? ÁÁÁ, már hallok valamit. Bizony jönnek is a riffek. A refrénnél van belassítás, de ettől csak még zúzósabbnak hallatszik. Innentől már alig bírjuk magunkat visszatartani. Következő "Waidmanns manns manns manns heil"-nál már mi is üvöltünk Tillel együtt. Ez a szám egyébiránt a vadászatról szól, illetve arról, hogy ez egy rossz dolog (amivel én egyetértek), és, hogy a vadászokra kéne vadászni.


 

04: Haifisch: Ez egy Rob Zombie dal. Azért árnyalnám a képet. DE ha nem Till bácsi szólalna meg németül akkor ez az ő száma is lehetne. De mivel tetszik Rob zenéje ezért tetszik ez is. Maga a szám nagyon dallamos, dúdolható, és a leginkább slágeres zene az albumról. Viszont, mint utólag elolvastam, hogy mi a szövege, bizony elég komoly mondanivalója van!


 

05: Bückstabü: Minden boldogságod ami eddig volt felejtsd el. Asszimetrikusan szóló gitár + dob az elején = ZÚZÁS. Lehet, hogy eddigi legzúzósabb számuk ez. Elborult elmével énekel Till, mi meg vele üvöltjük: BÜCKSTABÜ!!!!!!!!! Értelme igazából nincs, sőt a Bückstabü szót Ők találták fel. És azt nyilatkozták róla, hogy a szó az jelenti amit szeretnél.

06: Frühling In Paris: Egy kis pihenést ad a pici lelkünknek ez a szám. Till szépen rezegteti a hangszálait, és a refrénben franciául énekel. Amúgy értelme nem sok van, viszont egy kicsit megnyugszunk, miközben ezt hallgatjuk, ami ránk is fér.

 

 

07: Wiener Blut: Ez az osztrák rémről szól.

"Gyere velem, gyere a kastélyomba
Ott jókedv vár ránk, az alaksorban
Halkan, halkan menjünk
Kiragadjuk a pillanatot az időből
Igen, a paradicsom a ház alatt terül el
Az ajtó becsukódik, a fény kialszik"

Nem véletlenül nevezik ezt a Mein Teil kistestvérének, mert a témája hasonlóan beteg. Bár zeneileg nem sok közös van bennük. De ebben az elhaló gyermeki hangok szééépek.


 

08: Pussy: Mi mondjak még róla amit a többiek nem mondtak el előttem? ~30 millióan látták már a klippjét, és elég nagy botrány lett miatta. Több szót nem is fordítanék rá, helyette írok néhány idézetet:

 

"

 

You've got a pussy,                 Pinád van

 

I have a dick,                           Nekem farkam

 

So what's the problem?            Szóval, mi a probléma?

 

Let's do it quick.                       Csináljuk gyorsan.

 

Schönes Fräulein, Lust auf mehr?   Gyönyörű lány, akarod velem?

 

Blitzkrieg mit dem Fleischgewehr!   Villámháboró a húsfegyverrel!

 

Schnaps im Kopf, du holde Braut,   Pálinka a fejben, te szende menyasszony

 

steck Bratwurst in dein Sauerkraut!  Sültkolbászt rakok a savanyúkáposztádba.!


 

09: Liebe Ist Für Alle Da: Címadó számuk, szóval jól kell, hogy sikerüljön. Hát sikerült is szerintem. Meg merem kockáztatni, hogy eddig legjobb számuk. A refrén a legjobb benne. A többi névadóhoz képest zúzósabb, leginkább a Reise Reise keményített változata. Vannak ebben is gyönyörűségek, mint például: "Wer ficken will, muss freundlich sein" "Aki baszni akar, barátságosnak kell lennie" És ebben is vannak elhaló gyermeki sikolyok. Amúgy egy pörgős szám, egyszerű szöveggel.


 

10: Mehr: A legkevésbé tetsző szám az egész lemezről. Viszont ez sem rossz, itt az én központúság van eltúlozva. Sokan mondták, hogy ez a szám a válságról szól, erre a Rammstein azt nyilatkozta, hogy csak véletlen összeesés.

 

11: Roter Sand: Tökéletes befejezése az albumnak. Az Engelből ismerős fütty motívummal kezdődik, és egy szerelemről szól, amolyan Rammstein-os értelmezésben.

"Egy szerelem két pisztoly


Egyik az arcomra céloz"

Bonus CD:

12: Führe Mich: Első szám a Bóusz lemezről. Nem egy nagy szám, bár egész jól sikerült.

13: Donaukinder: Ez a ciánszennyezésről szól. A szövegében rengeteg utalást talhátunk rá. A címe magyarul: Duna Gyermekei. És gyönyörű szám, szépen szól benne a gitár, van benne egy jó kis szóló, és az embereket rádöbbenti arra, hogy azért ez így nem jó. Amúgy Till hangja ismét zseniális.

14: Halt: Itt Till szinte elmondja a szöveget, ami arról szól, hogy Őt mindenki bántja, de senki sem veszi észre. Azért a refrénben énekel egy kicsit.

15&16: Roter Sand (Orchester version), Liese: Az eredeti szám a Liese volt, amire jött először a Roter Sand szövege(Roter Sand [Orchester version]), majd a végleges verzió a Roter Sand lett, csak nem tudtak megegyezni, hogy melyik a legjobb, ezért felrakták mind a hármat.

 

Nekem eddig leginkább tetsző Rammstein album. Mégpedig azért, mert visszatértek oda, ahonnan indultak, nevezetesen a Herzeleid albumukhoz. De hihetetlen, hogy 16 év után még mindig képesek voltak teljesen megújulni úgy, hogy mindenki egyből tudja, hogy ez Rammstein.

 

 Utóiratként még ideírom: néhány számban van néhány régi számuk. De ez egy olyan zenekarnak ahol 60-70 szám van, ott természetes, és ha nem ismerném az összes számukat nem is szólnék semmit se. Szóval nem zavaró mértékben vannak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapravalami.blog.hu/api/trackback/id/tr252212047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása