Szigorítottak a jogosítványhoz kapcsolódó egészségügyi vizsgálatokon. Év eleje óta nemcsak a háziorvoshoz, de szakorvosi vizsgálatra is el kell mennie azoknak, akiknek valamilyen krónikus betegségük van.

Elsősorban a szív -és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket érinti mindez. A szakorvosi vizsgálatokra azonban heteket, vagy akár másfél hónapot is várni kell - számolt be az RTL Híradó kedden.

A háziorvoshoz gyakran az utolsó pillanatban mennek az autósok, ez az általánosabb. Pedig már előfordulhat, hogy ez késő. A krónikus betegségben szenvedő autóvezetőkre év eleje óta vonatkozik a szigorítás, a döntés már a szakorvos kezében van.

Dr. Komáromi Zoltán, háziorvos az RTL Híradójának azt mondta, általában megmutatja a rendeletet a betegeknek, hogy lássák, erre formailag is szükség van, majd ad nekik egy beutalót és kér előjegyzést. A határidő ilyenkor 2-3 héttel is csúszhat, mert a szakrendelésekre az előjegyzés 2-3-4 hét - sőt, van ahol másfél hónap.

 

Eszerint mostantól várakozással is számolni kell. Az orvosok szerint az érintett szív -és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket amúgy is rendszeresen vizsgálják. Dr. Hámori Zsolt, háziorvos ezt felesleges adminisztrációra tartja, mivel szerinte ezek a betegek rendszeresen járnak a háziorvosukhoz gyógyszert iratni, másrészt szakorvosi vizsgálat szükséges bizonyos gyógyszerek felírásához.

Vagyis ez egy olyan megterhelés a pácienseknek és az orvosoknak is, aminek nem látja értelmét. Ráadásul ha csak a jogosítvány miatt megy valaki szakvizsgálatra, fizetnie kell, ha kontrollra küldik, akkor nem.
Az autóklub szakértője szerint minden hasonló szigorítás a közlekedés biztonságát segíti. De szerinte a látásvizsgálatot kellene szigorítani mindenkinél.

A rendőrség adatai szerint egyébként az elmúlt 5 évben sosem haladta meg a 100-at a rosszullét miatt okozott balesetek száma. A legtöbb ilyen baleset, 2008-ban történt, összesen 98.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapravalami.blog.hu/api/trackback/id/tr692587386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása